//

Hummus 2

Hummus to jedna z moich ulubionych przekąsek. Niby jest to zwykła pasta z ciecierzycy, a jednak daje wiele możliwości - można ją jeść nie tylko ze świeżymi warzywami (u nas zawsze są to plasterki marchewki, świeżego ogórka, kawałki selera naciowego czy czerwonej papryki). Hummusem można smarować kanapki i nadziewać domowe chlebki pita. Przede wszystkim jest bardzo sycący i pożywny, z jednej takiej porcji przygotowuję dla nas dwojga śniadanie i lunch do pracy i przez cały, ośmiogodzinny dzień pracy, jesteśmy najedzeni. Ten hummus to chyba nareszcie mój hummusowy Mount Everest, którego od tak dawna szukałam :) jest idealny!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 350-400g
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


300g ugotowanej cieciorki (+ woda z gotowania) - można użyć cieciorki z puszki wraz z zalewą
1,5 łyżeczki kuminu
5 łyżek oliwy
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 płaskiej łyżeczki soli
3 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki miodu (opcjonalnie)





Cieciorkę umieścić w blenderze (bez wody/zalewy), dodać przyprawy, tahini i zmiażdżony w prasce czosnek, oliwę, sok z cytryny i miód, całość zmiksować na gładki krem –  jeżeli masa będzie zbyt gęsta, to należy dolać trochę wody/zalewy z cieciorki i miksować dalej, do uzyskania gęstej, aksamitnej masy.

Smak pasty można dowolnie regulować – dodać do niej więcej czosnku lub miodu albo soli – według upodobań. Hummus przechowywać w zamykanym pojemniku w lodówce.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Hummus 2
  • Hummus 2
  • Hummus 2