Hummus

Hummus jadało się u nas jeszcze zanim stał się popularny w Polsce. Wszystko to za sprawą cioci mieszkającej w Anglii, u której pierwszy raz spróbowaliśmy tę smaczną pastę. Potem moja mamusia robiła ją sama w domu i był to najlepszy hummus na świecie, a potem zapomniała o nim na kilka lat... Zeszłego lata jednak postanowiła znów zrobić pastę z ciecierzycy i znów wyszła pyszna! Przepis został znaleziony w którejś z książek od Thermomixa (wybaczcie, nie pamiętam, której) i zmodyfikowany, a następnie troszkę zmodyfikowany przeze mnie - hummus mojej mamuśki był o wiele bardziej aksamitny, niż mój, może dlatego, że zbyt krótko gotowałam cieciorkę? I tak polecam wam ten przepis, jest sprawdzony, a pasta wychodzi świetna, no i nie trzeba mieć pasty tahini, którą przecież i tak robi się z samych ziaren sezamu i oliwy :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dużo :) ok. 800g
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
90 + namaczanie


250g suchej ciecierzycy (lub 500g już ugotowanej bądź z puszki)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
200ml oleju lub oliwy
ok. 100ml wody z gotowanej cieciorki
150g białego sezamu
sok wyciśnięty z 1 i 1/2 cytryny





Cieciorkę wsypać do miski, zalać litrem wody i odstawić na noc. Po tym czasie wodę odlać, ciecierzycę przesypać do garnka, zalać dużą ilością wody, wsypać sodę i gotować co najmniej godzinę na małym ogniu – ugotowana cieciorka powinna łatwo dać się rozgnieść. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić (wody nie wylewać!!!) i dokładnie ostudzić.

Sezam wsypać na suchą patelnię i prażyć, powoli mieszając, aż zacznie się rumienić, zestawić z ognia i również ostudzić (uwaga, bo od gorącej patelni sezam nadal się praży, więc trzeba go jeszcze jakiś czas mieszać).

Do naczynia miksującego wsypać sezam i dobrze zmiksować. Wlać olej i sok z cytryny, wodę z gotowania cieciorki, wsypać cieciorkę i zmiksować na wysokich obrotach na gładką masę – dodać sól i wymieszać. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty, wystarczy dolać trochę więcej wody z gotowanej ciecierzycy, ale jeśli cieciorka jest ugotowana „w sam raz”, to woda nie będzie potrzebna. Pastę można schłodzić lub podawać od razu.

Hummus idealnie pasuje do pieczywa, krakersów, czy warzyw – marchwi, zielonego ogórka, czerwonej papryki czy selera naciowego.

Hummus po schłodzeniu gęstnieje i taki też widnieje na zdjęciach.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Hummus
  • Hummus