Jabłka w cieście

Jesień dba o to, by nie było nam smutno, gdy odejdzie lato. Dba o nas w ten sposób, że daje nam cudowne dary w ogrodach i sadach, z których można przygotować równie wspaniałe przysmaki. Wśród dyni czy gruszek można znaleźć właśnie jabłka. Jabłoń obrodziła nam w tym roku wyjątkowo, dlatego zaostrzył mi się apetyt na jabłka smażone w cieście. To zwykłe, racuszkowe ciasto, z domieszką drożdży i mielonego cynamonu, ale efekt końcowy poprawi Wam humor na cały dzień - u nas już chyba obowiązkowo - racuszki z gorącym, słodkim kakao :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 14 placuszków
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


1 szklanka mleka (250ml)
1 łyżka cukru
5g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej (150g)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli

2 duże, słodkie, kruche jabłka (u mnie jonagored)
cukier puder do podania





Mleko podgrzać, aż będzie lekko letnie. W miseczce wymieszać drożdże z cukrem, zalać całość mlekiem i wymieszać, odstawić na 10 minut. Wbić jajko, przesiać mąkę i cynamon, dodać sól i całość zmiksować lub wymieszać na gładkie, jednolite, gęste ciasto. Odstawić na 20 minut.

W czasie kiedy ciasto odpoczywa, obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki o grubości ok. 4-5mm. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju na średnim ogniu, maczać oddzielnie każdy plaster jabłka w cieście i kłaść na olej. Smażyć z obu stron na złoto, przekładać placuszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawać na gorąco, oprószone cukrem pudrem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Jabłka w cieście
  • Jabłka w cieście
  • Jabłka w cieście