Jabłkowy kurczak z wolnowaru
2 ćwiartki z kurczaka
sól, pieprz do smaku
1 duża, biała cebula
1 łyżeczka mąki pszennej
250ml soku jabłkowego
150ml bulionu (wywaru, rosołu, etc.)
1 słodkie jabłko
1 liść laurowy
Ponadto:
1-2 słodkie jabłka
2 łyżki masła
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
kilka listków świeżej mięty
Cebulę pokroić w półplasterki, jabłko obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki.
Kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, włożyć kurczaka i usmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor – ok. 5-7 minut z każdej strony, przełożyć do wolnowaru. Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną cebulę, smażyć aż puści aromat, oprószyć mąką i chwilę jeszcze smażyć, wlać sok jabłkowy i bulion, dodać liść laurowy, jabłko i 1/2 łyżeczki soli, całość zamieszać i przelać do kurczaka w wolnowarze, przykryć pokrywką.
Nastawić gotowanie na LOW – 5 godzin, a następnie HIGH – 1 godzinę.
Kiedy kurczak będzie gotowy, jabłko pokroić w ósemki i wydrążyć, na patelni rozpuścić 2 łyżki masła z cukrem trzcinowym i włożyć kawałki jabłek. Jabłka delikatnie mieszać i obracać, a kiedy zaczną mięknąć, wsypać posiekaną miętę, zamieszać i zestawić z ognia.
Kurczaka ułożyć na talerzach z ziemniakami, polać sosem z wolnowaru i wyłożyć karmelizowane kawałki jabłek, podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!