//

Jabłkowy kurczak z wolnowaru

Kurczak, jakiego nie znacie :) Nie wiem, czy kurczak jest moim ulubionym mięsem, ale na pewno plasuje się w czołówce - nie ze względu na sam smak, ale za jego uniwersalny charakter. Ten kurczak z pewnością zasmakuje... to znaczy zaskakuje smakiem :) Był niezwykle delikatny, a to dzięki powolnemu gotowaniu w niskiej temperaturze. Jabłka z miętą - takie banalne połączenie, a stworzyły świetny sos, który był zwieńczeniem mięsa.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


2 ćwiartki z kurczaka
sól, pieprz do smaku
1 duża, biała cebula
1 łyżeczka mąki pszennej
250ml soku jabłkowego
150ml bulionu (wywaru, rosołu, etc.)
1 słodkie jabłko
1 liść laurowy

Ponadto:
1-2 słodkie jabłka
2 łyżki masła
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
kilka listków świeżej mięty





Cebulę pokroić w półplasterki, jabłko obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki.

Kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, włożyć kurczaka i usmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor – ok. 5-7 minut z każdej strony, przełożyć do wolnowaru. Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną cebulę, smażyć aż puści aromat, oprószyć mąką i chwilę jeszcze smażyć, wlać sok jabłkowy i bulion, dodać liść laurowy, jabłko i 1/2 łyżeczki soli, całość zamieszać i przelać do kurczaka w wolnowarze, przykryć pokrywką.

Nastawić gotowanie na LOW – 5 godzin, a następnie HIGH – 1 godzinę.

Kiedy kurczak będzie gotowy, jabłko pokroić w ósemki i wydrążyć, na patelni rozpuścić 2 łyżki masła z cukrem trzcinowym i włożyć kawałki jabłek. Jabłka delikatnie mieszać i obracać, a kiedy zaczną mięknąć, wsypać posiekaną miętę, zamieszać i zestawić z ognia.

Kurczaka ułożyć na talerzach z ziemniakami, polać sosem z wolnowaru i wyłożyć karmelizowane kawałki jabłek, podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Jabłkowy kurczak z wolnowaru
  • Jabłkowy kurczak z wolnowaru
  • Jabłkowy kurczak z wolnowaru