Jagodzianki

Któż nie lubi jagodzianek? Wiadomo, że najlepiej smakują na plaży, w gorącym słońcu, kupione od przechodzącego sprzedawcy tego typu rzeczy. Ja jednak cenię sobie własne wypieki, dlatego też odkąd pierwszy raz zrobiłam jagodzianki, tak do tej pory nigdy nie jadłam kupnych. Spróbujcie, a będzie zupełnie tak samo :) Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz - "Kuchnia Polska". Na zdjęciu widać jagodzianki po brzegi wyładowane świeżymi jagodami, ja zdecydowanie wolę robić je z jagodową konfiturą.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
85


460g mąki pszennej tortowej
30g świeżych drożdży
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
80g masła (roztopić w rondelku)
250ml mleka
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
słoiczek konfitury jagodowej lub 400g jagód

Ponadto:
około 100g cukru pudru
1-2 łyżki mleka
kilka kropel soku z cytryny
wiórki kokosowe





Roztopiony tłuszcz odstawiamy do ostygnięcia.

W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, skórkę z cytryny, sól. Składniki mieszamy, dodajemy przesianą mąkę, wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Dodajemy roztopione masło i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite, sprężyste i gładkie.

Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Gdy ciasto podwoi objętość (po ok. 20-30 minutach), dzielimy je na dwie równe 8 części, formujemy zgrabne bułeczki, by powstały z nich jagodzianki, rozpłaszczamy każda bułeczkę w dłoni i kładziemy po łyżeczce dżemu (lub dwie łyżki jagód) jagodowego i zawijamy.

Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zawinięciem pod spód, odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. W tym też czasie nastawiamy piekarnik na 175 stopni.

Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy każdą bułeczkę mlekiem. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy jagodzianki około 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią.

W miseczce mieszamy cukier puder z mlekiem i sokiem z cytryny, dosypując tyle cukru pudru, by lukier był gęsty i zawiesisty.
Po przestudzeniu jagodzianek lukrujemy, oprószamy wiórkami kokosowymi i układamy je w koszyczku.

 

THERMOMIX:

Do naczynia miksującego włożyć masło, mleko i cukier – podgrzewać 3 min., 37st., o 3., dodać drożdże i zmiksować 10s., o 4., zostawić całość na 20 minut, by masa „ruszyła”.

Dodać żółtka, skórkę z cytryny oraz mąkę wymieszaną z solą, wyrobić 2 min., Interwał. Przełożyć ciasto do miseczki (wyrośnięte trudno wyciąga się z misy TM), przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.

Po tym czasie zagnieść ciasto i podzielić je na 8 części, z każdejformować płaski placek, kłaść nadzienie i bardzo szczelnie zaklejać, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.

Nastawić piekarnik na 175 stopni, przykryć bułeczki ściereczką. Kiedy piekarnik się nagrzeje, posmarować bułeczki z wierzchu mlekiem i piec 25-30 minut.

Do naczynia miksującego wsypać składniki na lukier i wymieszać – 20s., o. 2.

Upieczone, jeszcze gorące polukrować i posypać grubą warstwą wiórków kokosowych.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Jagodzianki
  • Jagodzianki
  • Jagodzianki
  • Jagodzianki

4 komentarze

  1. do jagód trzeba chyba dodać cukru bo kwaśne :) ale bułki pierwsza klasa – zagoszczą u mnie na dłużej!

    • Można, ja nie przepadam za mocno słodkimi wypiekami, więc lukier idealnie równoważył mi kwasowość jagód, ale owszem, można dodać śmiało :)

  2. Dorota Nakielska

    Wyszły wspaniałe.