Jajecznica z kurkami

Wiem, że dla niektórych jest to oczywiste, inni zaś zawsze zastanawiają się, czy kurki przed dodaniem do jajek powinno się obgotować, czy obsmażyć? Ten przepis dodaję przede wszystkim dla siebie, bo tym razem wątpliwości rozjaśniła mi moja Mamusia, ale za rok pewnie znów zapomnę, jak się robi to proste śniadanko :) Oczywiście "ścięcie" jajecznicy możemy uregulować wg własnych upodobań, ja lubię taką ledwie, ledwie ściętą z płynnym żółtkiem.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


1 łyżka masła
2 garście drobnych kurek
sól do smaku
1 duże, kurze jajko





Na patelni rozgrzać masło, dodać przepłukane, osuszone kurki – w raziepotrzeby większe podzielić na kawałki. Dusić kurki na patelni, aż woda odparuje i oprószyć je solą.

Do kurek wbić bardzo ostrożnie jajko i podgrzewać całość, mieszając tylko białko, kiedy biało się zetnie, przebić żółtko, całość delikatnie zamieszać i przełożyć jajecznicę na talerz.

Najlepiej smakuje ze świeżą, posmarowaną masełkiem bułeczką.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Jajecznica z kurkami