Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Jajka faszerowane łososiem

Faszerowane jajka, to obowiązkowa pozycja wielkanocnego stołu. Nie jest to jednak danie, które podać wypada jedynie w Święta, bowiem można je podać jako przegryzkę na imprezie lub jako niedzielne śniadanie. Nie są trudne w wykonaniu, dobrze, jeśli macie rękaw cukierniczy, bo wyciśnięta masa wygląda wtedy bardzo apetycznie :) Zdaję sobie sprawę, że jajeczne dania nie są często występującą na moim blogu rzeczą, ale jak już się pojawiają, to smakują świetnie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
ok. 12
Czas całkowity (min):
45


6 jaj średniej wielkości
125g łososia wedzonego na gorąco
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
kilka kropli soku z cytryny (ok. 1/2 łyżeczki)
sól, pieprz do smaku
do dekoracji: zioła i ew. oliwki





Jajka ugotować na twardo, dokładnie wystudzić i obrać ze skorupek, przekroić na pół. Z przekrojonych jajek bardzo delikatnie wyjąć żółtka – można pomóc sobie łyżeczką – i włożyć je do naczynia blendera. Do żółtek dodać podzielonego na kawałki łososia oraz majonez, jogurt naturalny i sok z cyrtyny oraz sól i pieprz – całość zmiksować na gładką, jednolitą pastę.

Pastę przełożyć do szprycy lub rękawa foliowego i nadziewać nią jajka, udekorować koperkiem lub pietruszką i plasterkiem oliwki – schłodzić przed podaniem przez ok. 15 minut, w lodówce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Jajka faszerowane łososiem