//

Kalmary w cieście

Kalmary w cieście moja mamuśka robi od bardzo dawna, jest to często nasza kolacja, nierzadko podawana z sosem czosnkowym. Kalmary te mają chrupiącą panierkę, ale nie jest to niesmaczna mąka, w której najczęściej się je macza. Uwielbiam te chrupiące i delikatne kółeczka!! Przepis na ciasto pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Przepisy na każdą okazję" wyd. Readers Digest.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
55


500g ugotowanych tuszek kalmarów
125g maki pszennej
1 łyżka oliwy
200ml mleka
2 białka
sól, pieprz





Wymieszać mąkę z solą, pieprzem, mlekiem i oliwą. Odstawić na 30 minut. Ugotowane kalmary oczyścić, umyć, osuszyć na papierze i pokroić w krążki. Przed smażeniem kalmarów ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Krążki zanurzać w cieście za pomocą dwóch patyczków do szaszłyków i kłaść na głęboki, gorący olej, smażyć, aż będą rumiane z obu stron. Wyjmować również patyczkami, układając je na ręczniku papierowym.

Podawać z domowym sosem czosnkowym i cytrynką.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kalmary w cieście
  • Kalmary w cieście