Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Ten wspaniały dodatek do ciast i deserów z łatwością możecie przygotować w domu. Tak samo, jak skórkę pomarańczową można również zrobić skórkę cytrynową. To nic trudnego, wystarczy trochę wody, cukru i chęci.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


1 pomarańcza z grubą, porowatą skórką
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki wody lub soku wyciśniętego z pomarańczy





Pomarańczę sparzyć i wyszorować porządnie gąbką, osuszyć. Podzielić na niej skórkę nożem na 6-8 części i delikatnie zdjąć. Położyć kawałki skórki na desce, białą częścią do góry, przytrzymać dwoma palcami i ściąć białą część, zostawiając jej jak najmniej – tak uczynić z pozostałymi kawałkami skórki. Kiedy będą już oczyszczone, pokroić je w paski i wrzucić do rondelka, dodać cukier i wodę, zagotować.

Całość gotować na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając jakieś 15 minut – aż masa będzie się gotowała i pieniła. Wtedy też bardzo ostrożnie wyjąć skórki – ja posłużyłam się patyczkiem do szaszłyków – i ułozyć na folii aluminiowej. Kiedy skórki całkowicie wystygną i zaschną pokroić je w kosteczkę i włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoiczka, używać w razie potrzeby.

 

Przepis na tę skórkę znalazłam na blogu Przy kuchennym stole (oryginalny przepis na: Domowe Wypieki).



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kandyzowana skórka pomarańczowa
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa