Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Kartacze litewskie Marysi

Mam nadzieję, że autorka tego przepisu zagląda czasem jeszcze na mojego bloga, jeśli tak, niech wie, że stęskniłam się za wspólnymi rozmowami, o gotowaniu i innych przyjemnościach :) Kartacze to przepyszne kluchy, bardzo znane ze wschodnio-północnej ściany naszego kraju. Są sycące, są prachochłonne i czasochłonne, ale naprwdę warto je zrobić! Ten przepis dostałam od mojej znajomej, Marysi i zapewniam Was, że to receptura z najlepszego źródła :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 20 sztuk
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
70
Czas całkowity (min):
110


3 kg ziemniaków,
mąka ziemniaczana (ok. 2 garści),
1 kg mięsa mieszanego mielonego (zmielonej łopatki lub karkówki),
1 cebula,
dowolne przyprawy: suszony majeranek, pieprz, sól





Cytuję za Marynią:

„1 kg ziemniaków ugotować i ostudzone zemleć w maszynce do mięsa, resztę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce na oczkach do ziemniaków, po czym mocno odcisnąć sok do miski [polecam odcisnąć przez gazę lub tetrę].

Wyciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. W misce z sokiem ustała się w tym czasie skrobia, odlać wodę, a skrobię dodać do ziemniaków. Dodać mąkę ziemniaczaną, posolić i wyrobić gładką masę.

Mielone przyprawić wg uznania, dodać startą cebulę i wyrobić. A teraz weź kęs masy ziemniaczanej, spłaszcz na dłoni, na to daj kęs masy mięsnej i uformuj podłużne duże kluski wielkości męskiej dłoni. I tak do wykończenia surowców.

Uformowane wkładaj do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze ok. 10-15 min.”

Ja jadłam kartacze polane okrasą ze smażonego boczku i cebulki :)



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kartacze litewskie Marysi