Kawa mrożona z lodami

Idealna na letnie upały, świetna dla tych, którzy uwielbiają kawę, ale w gorące dni nie chcą pić tego napoju w oryginalnym wydaniu.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


400ml mocnej, zaparzonej kawy
2 gałki lodów waniliowych + 2 gałki do szklanek
2 wysokie szklanki
Mocno ubita śmietana





Z połowy kawy zrobić kostki lodu, a resztę gorącej kawy posłodzić wg uznania (ok. 4
łyżeczek) cukrem i schłodzić w lodówce.

Kiedy lodowe kostki kawy będą gotowe wlać kawę do robota kuchennego, wsypać kostki i dodać dwie gałki lodów, dokładnie zmiksować.

Do szklanek włożyć po gałce lodów i rozlać mrożoną kawę po połowie, po czym udekorować
bitą śmietaną.

Kawę podawać od razu, ze słomką i długą, deserową łyżeczką. Można posypać startą
czekoladą, gorzkim kakao lub cynamonem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kawa mrożona z lodami