Kawowa panna cotta

Ta panna cotta jest delikatna, aksamitna, przede wszystkim pyszna, nie trzeba jej podawać z żadnymi sosami, sama w sobie jest idealna.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30 + chłodzenie


690ml śmietanki słodkiej 18%
180ml espresso
3 pełne łyżki żelatyny w proszku
9 łyżek cukru trzcinowego
6 łyżek kawy rozpuszczalnej





600ml śmietanki wlać do rondelka, wymieszać z espresso, cukrem i kawą rozpuszczalną, podgrzewać.

W miseczce wymieszać pozostałą (zimną) śmietankę z żelatyną, aż ta lekko napęcznieje i dodać do podgrzewanej zawartości rondelka. Mieszać całość, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Foremki przepłukać zimną wodą i rozlać płyn równo i zostawić do ostgnięcia, po czym wstawić całość do lodówki na noc lub do całkowitego stężenia.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kawowa panna cotta