Kiełbasa (mielonka) w słoiku

Przetestowana, kilka słoiczków zjedzonych, więc uznałam, że mogę spokojnie publikować przepis. Domowa mielonka w słoiku marzyła mi się od dawna, bo bardzo lubię takie wyroby. Jednak dotychczas wszystkie przepisy, z którymi miałam do czynienia lądowały w śmietniku. W końcu się zawzięłam i postanowiłam zrobić tę mielonkę sama, od początku do końca, i miałam rację. Czasem warto zaufać swojej kucharskiej intuicji i iść na żywioł :) Mielonka wyszła świetna, idealnie doprawiona, słona "w punkt" i pachnąca tak, że od razu mamy ochotę zjeść widelcem cały słoik :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 słoików po 400ml
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1kg szynki wieprzowej
1kg łopatki wieprzowej
400g wędzonego boczku (nieparzonego, surowego)
tłuszcz odkrojony z połowy gęsiej piersi lub 150g wieprzowej słoniny
1,5 płaskiej łyżki soli peklowej
2 płaskie łyżki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
1 łyżka suszonego majeranku
2-3 ząbki czosnku





Z boczku odkroić twardą skórę. Mięso i tłuszcz pokroić w kostkę, zmielić w maszynce na sitku o średnich oczkach, dodać sól, wszystkie przyprawy i ząbki czosnku dwukrotnie przeciśnięte przez praskę, i bardzo dokładnie wymieszać – ja wyrabiam mięso przez 10-15 minut dłońmi w gumowych rękawiczkach.

Mięso wkładać do słoików i ugniatać dość ciasno, by nie zostawały wolne przestrzenie, zostawić ok. 2-3 cm wolnego miejsca od brzegu słoika. Słoiki zakręcić i pasteryzować 3 razy w odstępach 24 godzin. Poniżej sposoby pasteryzacji (podaję dla słoików 300-400ml).

Pasteryzacja sucha:
Wstawić słoiki na środkową półkę piekarnika, nastawić temperaturę na 130°C i od momentu nagrzania piekarnika, pasteryzować słoiki 70 minut.
Zostawić słoiki w piekarniku i po 24 h powtórzyć czynność, tym razem pasteryzować 70 minut.
Zostawić na kolejne 24 godziny i powtórzyć czynność, pasteryzować ostatni raz 40 minut.

Pasteryzacja mokra:
W garnku ułożyć ściereczką i poukładać słoiki, zalać wodą tak, by jej poziom był przynajmniej taki jak mięsa w słoikach, od momentu zagotowania wody, pasteryzować słoiki 60 minut. Zapasteryzowane wyjąć na blat i zostawić w temp. pokojowej na 24 h.
Po 24h czynność powtórzyć i pasteryzować 60 minut, a po kolejnych 24h pasteryzować 30 minut.

Słoiki z mielonką wystudzić i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (w piwnicy lub w lodówce).



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kiełbasa (mielonka) w słoiku
  • Krystyna Głowińska

    Bardzo apetyczne. Uwielbiam takie wyroby. Czy na wierzchu po pasteryzacji robi się galaretka, czy raczej tłuszczyk wypływa? :)

    • W czasie pasteryzacji masa mięsna się obkurcza, na wierzchu robi się warstwa tłuszczyku (tak 1-2 cm), a dookoła mięska, przy ściankach słoików robi się przepyszna galaretka, więc dla każdego coś dobrego :)