Kisiel z rabarbaru

W ostatnim etapie robienia kompotu z rabarbaru, czyli przecedzaniu przez sito pomyślałam, że szkoda wyrzucić taką fajną i pyszną pulpę, bo tak się stęskniłam za rabarbarem. Postanowiłam zrobić kisiel, słodko-kwaskowaty, delikatny i pyszny, a do tego podany tak, jak jadała moja mamusia w dzieciństwie - z kwaśną śmietaną :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
15


250ml pulpy z rabarbaru (najlepiej wygotowanego ze słodzonego kompotu)
200ml przegotowanej wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
3 łyżki syropu malinowego dla koloru
kwaśna śmietana do podania





Włożyć pulpę do rondelka i zalać wodą, dodać syrop malinowy i podgrzewać.

W miseczce wymieszać mąkę z zimną wodą. Kiedy pulpa rabarbarowa się zagotuje wlać rozprowadzoną w wodzie mąkę i gotować jeszcze chwilę cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Po ugotowaniu rozlać do pucharków, ostudzić, podawać z kwaśną smietaną i jeść lub wstawić do lodówki na pół godziny.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kisiel z rabarbaru