//

Kluseczki serowe

Przepis pochodzi z czasów, kiedy w moim domu panował boom na dietę optymalną. Niektóre rzeczy ostały się do dzisiaj. I na szczęście! Kluseczki serowe są lekkie, zdrowe, ponieważ są z żółtek. Można je podawać na dziesiątki sposobów. Z bułką tartą, z truskawkami, do zup kremów (u mnie ta wersja cieszy się największą popularnością).

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 40 sztuk
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
15


250g serka twarogowego lub twarogu
5 żółtek
5 czubatych łyżek mąki

Zasada jest taka: na każde 50g serka: 1 żółtko, 1 czubata łyżka mąki.





Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

W garnuszku zagotowujemy wodę z solą, kiedy zagotuje się mocno, należy zmniejszyć ogień na średni.
Kluseczki nakładać łyżeczką deserową, przed pierwszą kluseczką zamaczając łyżeczkę w garnuszku z wodą. Kłaść na wodę i lekko poruszać łyżeczką, aż kluseczka się odklei.

Gotować około 10 minut, a następnie wyciągać łyżką cedzakową.
Należy pamiętać, że kluseczki mają dość spory przyrost, także formując je łyżeczką, muszą być młe i zgrabne.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kluseczki serowe
  • Kluseczki serowe
  • Kluseczki serowe