Knedle z mięsem

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierogi i kluski (szczególnie ziemniaczane). Nie są one szybkie w przygotowaniu, czasami wymagają wiele pracy i składników, ale zawsze warto napracować się dla michy pełnej pysznego żarcia. Knedle ziemniaczane z mięsem to jeden z tych obiadów, które jesienią mogłabym jeść nawet codziennie - są bardzo sycące i nam starczają na 2-3 obiady, więc nie muszę wtedy gotować codziennie. Oczywiście takie kluchy obowiązkowo podane są u mnie z okrasą w postaci drobno pokrojonego boczku i cebulki, czasami też na talerzu ląduje kwaśna śmietana - a jako sałatkę można użyć kapusty lub ogórków ze słoika, lub - widocznej na zdjęciach - modrej kapusty.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
24 - 32 knedli (w zależności od tego, jak podzielimy ciasto)
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Ciasto:
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
ok. 250g mąki ziemniaczanej (wagowo i objętościowo 1/4 ilości ugotowanych i przetartych ziemniaków)
2 łyżki mąki pszennej
2 nieduże jajka
szczypta soli

Farsz:
300g gotowanego mięsa z rosołu
1 średniej wielkości jajko
1 mała, biała cebula
olej do smażenia
sól, pieprz czarny do smaku

Dodatkowo:
mąka do podsypywania
2 średniej wielkości cebule
200g wędzonego boczku w kawałki
olej do smażenia





Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zostawić w otwartym garnku do wystudzenia.

Mięso podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na złoto na oleju, odcedzić z tłuszczu i dodać do mięsa, całość wymieszać z jajkiem i przepuścić przez maszynkę do mielenia ze średnim sitem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę, dodać obie mąki, roztrzepane jajka, szczyptę soli i wyrobić jednolitą masę, ale tylko do momentu połączenia składników. Przełożyć ciasto na blat obsypany mąką, uformować wałek i pokroić go na plastry. Z każdego plastra formować niewielki placek, kłaść na środku farsz, zaklejać i rolować okrągłe knedle w dłoniach. Układać je na obsypanym mąką blacie.

W szerokim garnku zagotować osoloną wodę, do gotującej wkładać knedle, po chwili delikatnie zamieszać i gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.

W czasie gotowania knedli obrać i posiekać drobno obie cebule oraz boczek, usmażyć na oleju na złoto i okrasić knedle. Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Knedle z mięsem
  • Knedle z mięsem