//

Kokosanki

Kokosanki... delikatne, słodkie, kokosowe! To jedne z moich ulubionych, małych smakołyków, mogłabym je jeść i jeść i nie przestawać. Te kokosanki są dość duże, ale nie aż tak słodkie, jak te sklepowe. Przepis pochodzi z książki "Słodkie inspiracje".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
16
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
40


3 schłodzone białka
150g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
350g wiórek kokosowych





Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier puder i chwilę ubijać razem.
Do słodkiej masy wsypać mąkę, lekko zmiksować, a na koniec wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać ze słodką pianką.

Piekarnik rozgrzać do 140 stopni. Blaszkę pokryć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia w rownych odstępach nakładać kokosanki łyżką (ja nakładałam taką do robienia gałek z lodów).
Wstawić kokosanki do piekarnika i piec około 30 minut, ale należy ich pilnować i wyjąć, kiedy się ładnie zarumienią.

THERMOMIX:

Na noże naczynia miksującego załozyć motylek i wlać białka – ubijać 3 min., obr. 3.
Dodać cukier puder i ubić – 2 min., obr. 3.

Dodać mąkę i wiórki kokosowe i wymieszać – 15 s., obr. 2.
Dalej postępować, jak poniżej.

Piekarnik rozgrzać do 140 stopni. Blaszkę pokryć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia w rownych odstępach nakładać kokosanki łyżką (ja nakładałam taką do robienia gałek z lodów).

Wstawić kokosanki do piekarnika i piec około 30 minut, ale należy ich pilnować i wyjąć, kiedy się ładnie zarumienią.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kokosanki
  • Kokosanki
  • Kokosanki