//

Kokosowe placuszki z malinami

W malinowym tygodniu nie mogło oczywiście zabraknąć placuszków, wszak to już czwartek, a zawsze w czwartki mam dla Was przepis na jakieś smaczne placuszki. Tego przepisu trochę naszukałam się w Internecie, ale gdy go znalazłam, wiedziałam, że musze usmażyć te placuszki. Są naprawdę smaczne, miękkie i bardzo kwaśne od malin.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 12 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki cukru
2 łyżki oleju
ok. 150ml mleka
1 jajko
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki wiórków kokosowych
24 maliny

olej do smażenia





 

Mąkę przesiać z resztą suchych składników, odstawić.

Jajko roztrzepać z cukrem, dodać olej, wiórki kokosowe, mleko i sok z cytryny i wymieszać. Dodać mieszankę mączną i całość wymieszać dokładnie.

Maliny przekroić na połówki. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju. Nakładać ciasto łyżką, delikatnie rozprowadzając i układać na wierzchu maliny, kiedy placuszki zarumienią się z jednej strony, przewrócić je i smażyć z drugiej strony na złoto.

Usmażone placuszki wykładać na ręcznik papierowy. Polecam jeść na ciepło.

Przepis ze strony Porridge and Parsnips.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kokosowe placuszki z malinami
  • Kokosowe placuszki z malinami