Kokosowy obłoczek

Mascarpone to ser niezwykle delikatny, aksamitny, bardzo uniwersalny. Przekonał się o tym każdy, kto próbował choć by zwykłego tiramisu. Dzięki mascarpone deser nabiera niezwykłego smaku i obłędnej konsystencji. Tak było i tym razem. Kokosowy obłoczek - tak nazwałam mój deser - to nic innego, jak lekki, puszysty krem z domieszką kokosowego likieru i uprażonych wiórków. Gdybym chciałam opisać Wam smak i zachęcić Was do zrobienia deseru, napisałabym tak: delikatny, aksamitny krem na bazie mascarpone, tulący usta, niczym jedwabna koszulka, połączony z biszkoptami, których słodki, kokosowo-alkoholowy smak przełamuje delikatny akcent kremu, a to wszystko zwieńczone chrupiącymi, kokosowymi wiórkami - w skrócie - to istne kokosowe tiramisu! :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
30 + schładzanie


Krem:
250g serka Mascarpone
1 całe jajko (umyte i wyparzone we wrzątku)
3 łyżki cukru (użyłam z domowego z wanilią)
50ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej

Ponadto:
garść wiórków kokosowych
4 podłużne biszkopty
ok. 100ml likieru kokosowego (najlepiej mocno skoncentrowanego, zabielanego)
ok. 100ml mleczka kokosowego (opcjonalnie, jeśli nie chcemy zbyt alkoholowego deseru, ale najlepiej deser smakuje z samym likierem!)





Oddzielić żółtko od białka, białko ubić na sztywną pianę. W drugiej misce utrzeć żółtko z cukrem na puszystą, białą masę, dodać mascarpone i zmiksować.

Śmietankę ubić na sztywno – wmieszać ją i pianę z białka delikatnie do masy serowej, wymieszać całość bardzo dokładnie. Wstawić masę do lodówki.

Wymieszać w misce likier kokosowy z mleczkiem. Wiórki zarumienić na suchej patelni.

Przygotować 2 pucharki i wyłożyć połowę masy po równo. Biszkopty maczać w mieszance likieru z mleczkiem i układać na masie. Rozłożyć resztę masy na biszkoptach.

Wstawić deser na kilka godzin do lodówki – lub na całą noc. Wyjąć bezpośrednio przed podaniem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kokosowy obłoczek
  • Kokosowy obłoczek

2 komentarze

  1. chetnie sprobuje ale z jakim mleczkiem wymieszac likier ?- w skladnikach nie ma mowy o zadnym mleczku ??

    • Faktycznie mi uciekło, chodziło oczywiście o mleczko kokosowe – w końcu to kokosowy obłoczek, już uzupełniłam.