Kolorowa sałatka z cukinii na zimę

Warzywne sałatki zamknięte w słoikach to dobry pomysł na dodatek do zimowego obiadu. Ja szukam wielu pomysłów i przepisów, żeby tylko jakoś urozmaicić nasze posiłki - uwielbiam sałatki, a nie zawsze mam czas by wymyślać coś nowego i chęci, by jakąś zrobić. Wtedy właśnie udaję się do spiżarni i wyjmuję słoiczek z kolorową zawartością. W tym roku postanowiłam postawić na nowe smaki - ogórki na różne sposoby, cukinię, bo to są właśnie smaki lata, które warto zamykać w słoikach :) Przepis dodaję do akcji Ani "Mops w kuchni" - "Warzywa psiankowate 2014"!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
7 słoików po 400ml
Czas przygotowania (min):
45
Gotowanie/pieczenie (min):
10+15
Czas całkowity (min):
ok. 70


Warzywa:
2kg młodej, małej cukinii
500g czerwonej papryki (bez ziarenek i błonek)
500g marchwi (waga po obraniu)
250g białej cebuli, obranej
2,5 łyżki soli
pęczek koperku

Zalewa:
130g białego cukru
60ml oleju
60ml octu





Cukinię pokroić na 4 części i każdą część w plasterki, włożyć do miski. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, a cebulę w piórka (czyli cieniutkie półksiężyce), marchew zetrzeć na tarce, wszystkie warzywa wymieszać z cukinią, dodać sól, znów wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie warzywa dobrze odcisnąć z soku, przełożyć do drugiej miski, dodać posiekany koperek i wymieszać.

Zagotować zalewę, aż cukier się rozpuści, wlać do warzyw, wymieszać i nakładać sałatkę do słoików, dociskając, aby nie zostały pęcherzyki powietrza, jeśli w misce zostanie zalewa, uzupełnić nią słoiki. Słoiki zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej 15 minut od momentu zagotowania wody – gorące słoiki wyciągnąć, mocno dokręcić, a po chwili postawić do góry dnem i zostawić tak do wystudzenia.

Przepis znalazłam na stronie smaczy.pl.

Zobacz też inne przepisy na wytrawne przetwory:

przetwory wytrawne_edytowany-1

 Zapraszam Was do akcji „Warzywa psiankowate 2014” u Mopsika:



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kolorowa sałatka z cukinii na zimę
  • Ilona

    Super sałatka – pierwsza jaką zrobiłam i naprawdę pyszna wyszła :)

    • Bardzo się cieszę :)

  • mopswkuchni.net

    Robiłam kiedyś taką z pomidorami i cebulą, ta z papryką też musi być pyszna.

    • Ja w tym roku nakombinowałam się z sałatkami, jak niepoważna, ale przynajmniej mam kolorowo w spiżarce :)

  • Mara

    Sałatka rewelacyjna! Szybko się robi i świetnie smakuje, polecam!!!

  • Mirka

    Jet przepyszna ..lecę robić więcej słoików na zimę!!!