//

Kolorowe kanapeczki

Pewnie wielu zdziwi się, dlaczego podaję "przepis" na tak prostą potrawę, jaką są kanapki. Bo to przecież niby zwykłe kanapki, chleb z masłem i dodatkami. Jednak dla mnie te 'kolorowe kanapeczki" mają szczególne znaczenie i miejsce w sercu i wspomnieniach. Kiedy byłam mała, nasza Mamusia robiła nam właśnie takie kanapki, zawsze mega wysokie, super kolorowe, obowiązkowo z jajkiem i sałatą - do dziś je uwielbiam i do dziś robię je z wielką przyjemnością na kromkach świeżego chleba.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
30


6 kromek ulubionego pieczywa (najlepiej ten zestaw smakuje z białym, pszennym pieczywem)
masło
6 niedużych liści sałaty
6 plastrów ulubionej szynki (najlepsza jest polędwica)
(opcjonalnie 6 plastrów żółtego sera dobrej jakości)
2 pomidory
1 czerwona papryka
kilka rzodkiewek
majonez
4 łyżki posiekanego szczypiorku
3 jajka





Jajka ugotować na twardo. Ugotowane przelać lodowatą wodą i obrać, pokroić na plasterki.

Pomidory, paprykę i rzodkiewki umyć i pokroić w plastry.

Kromki posmarować masłem i ułożyć obok siebie, poukładać opłukaną, osuszoną sałatę, lekko przygnieść. Na sałatę ułożyć szynkę (i opcjonalnie ser), następnie plaster pomidora, papryki, poukładać plasterki jajek, nałożyć niewielką ilość majonezu, ułożyć plasterki rzodkiewek i posypać szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i (koniecznie) świeżo mielonym pieprzem i zajadać :)



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kolorowe kanapeczki
  • Kolorowe kanapeczki
  • Kolorowe kanapeczki
  • Kolorowe kanapeczki