Kolorowy gulasz

Jesienne, zimne dni nadeszły. Przysięgałam w Chorwacji, że nie będę natrzekać na zimno, ale jak człowiek nie może wyjśc z łóżka, to trzeba ponarzekać :p ten gulasz mogłabym jeść już na śniadanie - świetnie rozgrzewa, no i jest pyszny.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
75


400g karkówki pokrojonej w kawałki
1 biała cebula posiekana w kosteczkę
3 łyżki oleju
200g obranych pieczarek, pokrojonych w paseczki
2 nieduże marchewki pokrojone w plasterki
400ml bulionu (np. rosołu)
400g (1 puszka) krojonych pomidorów bez skóry
1 mała, czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 puszka zielonego groszku (odsączonego)
sól do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki suszonej
szczypta chilli (u mnie suszone piri piri)





W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć, aż zrobi się brązowe, dodać cebulę i smażyć chwilę razem.

Do garnka włożyć pieczarki i marchewkę, zamieszać i wlać bulion oraz rozdrobnione pomidory i przyprawy, zamieszać, przykryć garnek i gotować całość około 30 minut.

Po tym czasie dodać czerwoną paprykę oraz groszek i całość podgrzewać jeszcze 5 minut. Można podawać z ziemniakami.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kolorowy gulasz