Kompot z truskawek i rabarbaru

Idealnie słodki, idealnie zimny na upały, idealnie owocowy. Po prostu idealny w swojej prostocie i smaku. Jest przepyszny, słodki, ale bardzo owocowy, ja rozprowadzam go w wodzie w stosunku 1:1. Zrobiony jest tak, by było go więcej, niż jest. Wiem, wiem, to zagmatwane, po prostu specjalnie dałam dużo cukru, bym mogła go sobie rozprowadzać z wodą, a część na gorąco zlałam do butelek i trzymam w lodówce na wypadek upałów :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 3 litry
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


500g truskawek
500g łodyg rabarbaru
3 litry przefiltrowanej wody
450g cukru kryształu





Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, włożyć do garnka. Łodygi rabarbaru umyć, pokroić w mniejsze kawałki i również włożyć do garnka.

Owoce zalać wodą i wsypać cukier, gotować całość na niewielkim ogniu do momentu, aż owoce mocno się wygotują – ok. 30 minut.

Kompot przechowywać w lodówce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kompot z truskawek i rabarbaru
  • Klaudia Sroczyńska

    polecam Domi z dodatkiem cynamonu lub goździków niebo w gębie

    • Na pewno :) ostatnio rabarbarowy robiłam z kardamonem :)

      • Klaudia Sroczyńska

        mmm :)