//

Konfitura z nektarynek

Konfitura z nektarynek, to moja kolejna propozycja przetworowa, a także do akcji Karoliny "Morelkowo Brzoskwiniowo". Zauważyłam ostatnio, że nie przepadam za surowymi owocami - zastanawiam się, czy mi się przejadły, czy zawsze tak było? Wolę zrobić dżem z brzoskwiń, niż zjeść je tak po prostu... co innego owoce tropikalne, te mogłabym jeść non-stop :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 800ml
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
ok. 1h + leżakowanie owoców


500g nektarynek, wypestkowanych i pokrojonych w drobne kawałki
250g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny





Owoce zasypać cukrem w misce, dokładnie wymieszać i odstawić na 8 godzin (albo na całą noc). Po tym czasie na garnku postawić sito, a na sito wyłożyć owoce wraz z syropem, odcedzony syrop zagrzać w granku i doprowadzić do wrzenia – przy okazji mieszając, by nie wykipiał.

Do wrzącego syropu włożyć owoce i wlać sok z cytryny, całość zamieszać i gotować mieszając na średnim ogniu około 25 minut – płyn nieco odparuje, a owoce dobrze zmiękną.

Gorącą konfiturę przelewać do słoiczków, zakręcać mocno i stawiać słoiczki do góry dnem – pozostawić tak do wystudzenia. Potem słoiki z konfiturą przechowywać w zaciemnionym, chłodnym miejscu.

Przepis pochodzi z książki „Przetwory” Lisy Atwood.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Konfitura z nektarynek
  • Konfitura z nektarynek