//

Kotleciki wołowe

Proste? Proste, bo nie ma nic trudnego w zrobieniu kilkunastu kotlecików, przynajmniej dla mnie. Wystarczy wymieszać, dobrze przyprawić i wspaniały obiad gotowy. Pomyśli ktoś, że taki obiad nie pasuje do wina - a dlaczego nie?! Ależ oczywiście, że pasuje, bo przyjemności należy sobie sprawiać na każdym kroku :) Ja do moich kotlecików podałam argentyńskie, czerwone wino Celebro - półwytrawne świetnie skomponowało się z pikantnymi kotlecikami. Wpis zawiera lokowanie produktu.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 10 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
40


500g mielonego mięsa wołowego
1 mała, biała cebula (lub czerwona)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz czarny mielony
2 surowe jajka
4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia





Mięso mielone włożyć do miski, wbić jajka, dodać przyprawy i bułkę tartą, dodać też bardzo drobno posiekaną cebulkę i całość bardzo dobrze wyrobić – ok. 10 minut, odstawić na kolejne 15 minut.

Na patelni rozgrzać olej, kiedy będzie gorący, formować z masy kuleczki i bardzo mocno je rozpłaszczać (skurczą się w czasie smażenia), kłaść na gorący olej i smażyć z obydwu stron na złocistobrązowy kolor. Usmażone kotleciki przekłądać na talerz wyłozony ręcznikiem papierowym.

Kotleciki polecam podać z ziemniakami lub frytkami – niby nic, ale czerwone wino świetnie do nich pasuje.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kotleciki wołowe
  • Kotleciki wołowe