Kotlety mielone

Z kotletami mielonymi jest jak z rosołem, każdy robi z tego samego, ale każdemu wychodzą inaczej :) I ja mam swój przepis na kotlety mielone, w chrupiącej panierce, a w środku miękkie i puszyste, jeśli tak można powiedzieć o kotletach.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 12 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
40


800g mięsa wieprzowego (karkówki, łopatki lub mieszanego)
1 czerstwa bułka
szklanka bulionu
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 biała cebula
sól, pieprz, majeranek, oregano
bułka tarta do panierowania





Bułkę namoczyć w bulionie i dokładnie odcisnąć.

Cebulę obrać i bardzo drobniutko posiekać lub zmiksować w blenderze, tak, by nie zmieniła znacząco gładkiej konsystencji kotletów.

Mięso pokroić i zmielić, wymieszać, wbić jajo, dodać odciśniętą bułkę, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć, aż będą ładnie zarumienione i całkiem pozbawione surowizny (w środku).

Kotlety są pyszne z zmieniaczkami i marynowanymi buraczkami (również na zdjęciu), to wiadomo, ale ja najbardziej lubię je następnego dnia, na zimno, na świeżej bułeczce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kotlety mielone