Kotlety mielone



800g mięsa wieprzowego (karkówki, łopatki lub mieszanego)
1 czerstwa bułka
szklanka bulionu
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 biała cebula
sól, pieprz, majeranek, oregano
bułka tarta do panierowania

Bułkę namoczyć w bulionie i dokładnie odcisnąć.
Cebulę obrać i bardzo drobniutko posiekać lub zmiksować w blenderze, tak, by nie zmieniła znacząco gładkiej konsystencji kotletów.
Mięso pokroić i zmielić, wymieszać, wbić jajo, dodać odciśniętą bułkę, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć, aż będą ładnie zarumienione i całkiem pozbawione surowizny (w środku).
Kotlety są pyszne z zmieniaczkami i marynowanymi buraczkami (również na zdjęciu), to wiadomo, ale ja najbardziej lubię je następnego dnia, na zimno, na świeżej bułeczce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!