Kotlety z bobu

"Kotlety z bobu? Pierwsze słyszę..." - powiedział, nie ukrywając zdumienia, mój małżonek. A i owszem z bobu, bo bobu w tym roku mamy w ogrodzie tyle, że można by wykarmić nim pół Dygowa :) Szczerze mówiąc, jeśli chodzi o sam wygląd i konsystencję przy formowaniu kotletów, nie do końca byłam przekonana, by wstawiać przepis na bloga, ale moja rodzinka zgodnie stwierdziła, że wyszły pyszne (i faktycznie, były świetne), i że przepis koniecznie ma się na blogu pojawić. Jak dobrze, że zawsze zapobiegawczo robię zdjęcia, bo teraz mogę pokazać Wam recepturę na ten pyszny obiad :) Sama masa nie była ani mocno zwarta ani mocno rzadka, myślę, że była w sam raz, by uzyskać miękkie i wilgotne kotleciki, które podałam z sosem czosnkowym.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
7-8 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


850-1000g bobu (waga po wyłuskaniu ze strąków)
3-4 łyżeczki domowej przyprawy uniwersalnej (a'la vegeta)
2 łyżki masła
opcjonalnie: 1 gałązka lubczyku

1 jajko
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku

bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sos czosnkowy do podania





Bób zalać wrzątkiem, dodać masło, domową „vegetę” i lubczyk  i gotować 20 minut, a następnie odcedzić i przelać w sicie zimną wodą, wyłuskać z łupinek.

Bób zmielić w maszynce do mielenia z sitem o średnich oczkach lub zmiksować blenderem (osobiście wolę jak kawałki bobu są wyczuwalne), dodać jajko, kaszę mannę, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić i odstawić na 20 minut. Masę przemieszać ponownie i nabierać łyżką porcje, kładąc je w bułkę tartą i obtaczając, lekko spłaszczać, formując kotleciki i smażyć na oleju z obu stron na złoto.

Usmażone kotlety wyjmować na ręcznik papierowy i podawać od razu z sosem czosnkowym – na zimno również są pyszne.

sos czosnkowy1 vegeta



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kotlety z bobu
  • Kotlety z bobu

0 komentarzy