Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem

Te złociste medaliony cieszą oko i podniebienie - a tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić. Trochę szpinaku, ziemniaków, jajko i mąka i mamy pyszny obiad. Te placuszki proponuję podawać z tzatzikami lub po prostu ze zwykłym sosem czosnkowym.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Ciasto ziemniaczane:
500g ziemniaków (waga po obraniu)
100g mąki pszennej
1 małe jajko

Nadzienie:
300g szpinaku świeżego w liściach
3 łyżki masła
1 nieduża, biała cebula
2 ząbki czosnku

bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Sos czosnkowy (do podania)
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego





Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.

Szpinak dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać szpinak i smażyć, aż cała woda z niego odparuje, doprawić solą i pieprzem, również wystudzić.

Wymieszać majonez z jogurtem, wcisnąć czosnek, wymieszać i odstawić.

Ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę, dodać mąkę i lekko roztrzepane jajko, zagnieść ciasto, ale dosłownie do połączenia składników, podzielić na 8 porcji. Szpinak również podzielić na 8 porcji. Z każdej porcji ciasta formować na dłoni duży placek, na środku kłaść porcję szpinaku, zaklejać i formować okrągłe medaliony – ciasto będzie się trochę kleić do rąk, ale nie warto dawać do niego zbyt dużo mąki. Uformowane kotlety obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej.

Smażyć z obu stron na złoto, zdejmować na ręcznik papierowy, po chwili przekładać na talerze i podawać od razu, z sosem czosnkowym.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem