//

Krajanka truskawkowa

Krajanka truskawkowa to ucieleśnienie pieczonych truskawek. Ciasto jest puszyste, mięciutkie i równocześnie ciężkie, truskawki smakują cudnie, a całość uzupełniają chrupiące, przypieczone płątki migdałowe i lukier na szybko ukręcony ręką. Po prostu ciasto ideał na lato! :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
45
Czas całkowity (min):
60


Ciasto:
2 jajka
150g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła
100g cukru
ok. 300g truskawek pokrojonych na połówki
płatki migdałowe do posypania

Lukier:
50g cukru pudru
1-2 łyżki wody





W rondelku umieścić masło i cukier i podgrzewać całość na bardzo małym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Do miski wbić jajka, dodac mąkę i proszek, wymieszać, cały czas mieszając wlewać ciepłą masę maślano-cukrową, całość wymieszać na gładką masę.

Przełożyć masę do formy (u mnie 20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo ciasno poukładać truskawki, posypać je płatkami migdałowymi. Nastawić piekarnik na 170 stopni, wstawić ciasto i piec 45 minut.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, cukier puder wymieszać z wodą i polać nim gorący wypiek.

 

THERMOMIX:
Do naczynia miksującego włożyć masło i cukier – podgrzewać temp. 50st., 3 min., o. 4.
Do rozgrzanej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, wbić jajka – mieszać – 4 min., o. 3.

Przełożyć masę do formy (u mnie 20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo ciasno poukładać truskawki, posypać je płatkami migdałowymi. Nastawić piekarnik na 170 stopni, wstawić ciasto i piec 45 minut.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, cukier puder wymieszać z wodą i polać nim gorący wypiek.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Krajanka truskawkowa
  • Krajanka truskawkowa