Krakersy serowe

Wyjątkowo chrupiące, słone, cebulowe, po prostu przepyszne! Idealne do piwa, na piknik lub po prostu jako domowa przekąska do zabrania do pracy lub na zajęcia. Trudno powstrzymać się, by nie sięgnąć po kolejnego i kolejnego i chrupać - uzależniają :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4 blachy
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
120


240g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła (82 lub 83% tłuszczu)
200g żółtego sera (może to być Gouda, ale można też pomieszać miękki ser z serem twardym, typu Grana Padano)
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
opcjonalnie: ulubione przyprawy (polecam zmiksowaną, prażoną cebulkę)





Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać całość nożem, dodać przyprawy, jajka, ser starty na tarce o drobnych oczkach i śmietanę, wyrobić dokładnie gładkie, w miarę jegnolite ciasto, gdyby kleiło się do rąk, można odrobinę podsypać mąką.

Ciasto podzielić na dwie porcje, uformować z nich kule, zawinąć osobno w folię i wstawić na 30-60 minut do lodówki.

Zimne ciasto porcjować i wałkować – niezbyt grubo, bo odrobinę rosną w czasie pieczenia.

Nastawić piekarnik na 180 stopni.

Z ciasta wykrawać dowolne kształty i układać je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić blachę do piekarnika i piec krakersy 15-20 minut, aż się zarumienią. Upieczone przełożyć na kratkę, by wystygły i skruszały.

Przepis z bloga Niebieska Pistacja.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Krakersy serowe

0 komentarzy