Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Krem angielski

Krem angielski... ach, ten krem. Miałam go zrobić już tak dawno, ale nigdy nie wiedziałam do czego do użyć. A tymczasem zastosowań jest wiele - do ciast, deserów, lodów. Krem jest delikatny, zarówno w smaku jak i w konsystencji, łatwo go zwarzyć, ale równie łatwo przygotować, wystarczy odrobina uwagi i termometr kuchenny :) niech nie zmyli Was nazwa, bo krem angielski nie ma stałej konsystencji, jest rzadki i płynny.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 400 ml
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
15


180ml słodkiej śmietanki 18%
100ml tłustego mleka (co najmniej 3,2%)
1 laska wanilii
3 żółtka z umytych i sparzonych jaj
3 płaskie łyżki cukru





Wanilię przekroić wzdłuż na pół, ziarenka wydrążyć tępą stroną noża i umieścić je razem z wydrążoną laską w rondelku, wlać śmietankę i mleko i doprowadzić do wrzenia – zdjąć rondelek z ognia. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na białą, puszystą masę (aż cukier się rozpuści).

Do ubitych żółtek cieniutką strużką wlewać wrzący płyn – cały czas energicznie mieszając trzepaczką, by krem się nie zwarzył. Po połączeniu obu mas, przelać je z powrotem do rondelka i podgrzać do temperatury 75°C, podgrzewając cały czas energicznie mieszać.

Gorący krem zdjąć z ognia i przelać do szklanej miski, przykryć folia tak, by dotykała ona powierzchni kremu i zostawić do wystudzenia, potem przechowywać w lodówce.

Moje uwagi:
1. Miskę z kremem po to przykrywamy folią, by na powierzchni nie zrobił się kożuszek.
2. Jeśli krem się zwarzy, wystarczy zmiksować go za pomocą blendera i jeszcze chwilkę podgrzewać, mieszając.
3. Tak, w tym przepisie konieczny jest termometr kuchenny.

waniliowy-weekend2015_zpsogejafog



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Krem angielski
  • Krem angielski