//

Krem – curd z marakui

Ach jak dawno chciałam zrobić ten krem! Owoce marakui mają tak niezwykły smak, że trudno połączyć go z innymi składnikami, jednak masło, jajka i cukier pasują doń idealnie. Krem z marakui możecie po prostu zjeść łyżeczką, zrobić z niego czekoladki lub upiec ciasto, co tylko chcecie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
20


4 marakuje
2 duże jajka
80g masła
70g białego cukru





Jajka wbić do miseczki i mocno roztrzepać. Żaroodporną misę postawić na kąpieli wodnej (trochę wody w garnku, podgrzewać), włożyć pokrojone w kawałki masło, wsypać cukier i włożyć wydrążone z marakui ziarenka, zamieszać, a kiedy masło się rozpuści, energicznie mieszając trzepaczką, wlać jajka.

Gotować, mieszając wolno, aż krem zgęstnieje – mój krem zgęstniał w dosłownie 5-7 minut od momentu wlania jajek. Gotowy krem przelać do słoiczka, pozwolić mu przestygnąć – można przechowywać zamknięty w lodówce do 2 tygodni.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Krem – curd z marakui
  • Krem – curd z marakui