Kremowe lody truskawkowe



300g świeżych truskawek
100g cukru
3 żółtka z wyparzonych jaj
300ml mleka
350ml śmietanki słodniej 30%
1/2 łyżeczki soli

Truskawki zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietanką i wstawić do lodówki.
Mleko podgrzać w rondlu z cukrem i solą, aż ten się rozpuści, zestawić z ognia i przestudzić. Żółtka ubić na jasną, puszystą masę, a następnie wlać mleko i wymieszać wszystko drewnianą łyżką – tak by nie spienić masy. Wlać masę z powrotem do rondla i podgrzewać na średnim ogniu 5-10 minut, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć – będzie to wyraźnie widać.
Gotową masę wystudzić, a następnie wymieszać z masą truskawkową i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie masę wlać do maszynki do lodów i kręcić 30-40 minut, aż się zmrozi i nabierze objętości. Gotowe lody podawać od razu lub włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać w zamrażarce.
Moje uwagi:
1. Dzień, a najlepiej dwa przed przygotowaniem lodów, należy wstawić misę maszynki do lodów do zamrażarki (owiniętą woreczkiem foliowym).
2. Aby maszyna lepiej trzymała zimno, dla izolacji owijam ją ręcznikiem, kiedy kręci masę lodową.
3. Można przygotować lody bez maszynki, należy wtedy masę schłodzić, jak w przepisie, a następnie wlać do pojemnika i wstawić do zamrażarki – mieszać co ok. 30 minut przez kilka godzin, póki mieszanka nie zamarznie.
4. Podczas kręcenia w maszynie, masa może zwiększyć swoją objętość nawet dwukrotnie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!