Krokiety ryżowe z pieczarkami i serem
2 torebki suchego ryżu (po 100g)
200g pieczarek
1 nieduża, biała cebula
100g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
2 łyżki masła
sól, pieprz
3 łyżki bułki tartej*
2 jaja
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
bułka tarta do panierowania*
olej do smażenia
Ryż ugotować do miękkości (ok. 18 minut), odcedzić i całkowicie wystudzić. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, cebulę również. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i chwilę dusić, dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem i smażyć, aż puszczony przez grzyby sok odparuje, całkowicie wystudzić.
W misce wymieszać ugotowany ryż i usmażone pieczarki z cebulą, wbić jajka, dodać natkę pietruszki i ser oraz bułkę tartą i wszystko razem wymieszać za pomocą drewnianej łyżki na jednolitą masę – będzie kleista, ale taka ma być.
Z masy formować zgrabne krokiety i obtaczać je w bułce tartej, kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto, podawać od razu.
*W wersji bezglutenowej używamy odpowiedniej bułki tartej.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!