Krokiety ryżowe z pieczarkami i serem

Krokiety ryżowe zawsze ratują mnie, kiedy mam ochotę na sycący obiad, a nie mam dużo czasu, by taki wykonać. Ryż jest bardzo wdzięczny, na tyle, by móc dodać do niego cokolwiek, skleić krokiety i usmażyć :) tym razem proponuję wersję z serii "czyszczenie lodówki" - z sera i pieczarek :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 8 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


2 torebki suchego ryżu (po 100g)
200g pieczarek
1 nieduża, biała cebula
100g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
2 łyżki masła
sól, pieprz
3 łyżki bułki tartej*
2 jaja
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

bułka tarta do panierowania*
olej do smażenia





Ryż ugotować do miękkości (ok. 18 minut), odcedzić i całkowicie wystudzić. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, cebulę również. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i chwilę dusić, dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem i smażyć, aż puszczony przez grzyby sok odparuje, całkowicie wystudzić.

W misce wymieszać ugotowany ryż i usmażone pieczarki z cebulą, wbić jajka, dodać natkę pietruszki i ser oraz bułkę tartą i wszystko razem wymieszać za pomocą drewnianej łyżki na jednolitą masę – będzie kleista, ale taka ma być.

Z masy formować zgrabne krokiety i obtaczać je w bułce tartej, kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto, podawać od razu.
*W wersji bezglutenowej używamy odpowiedniej bułki tartej.

Przepis zgłaszam do akcji Ani:



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Krokiety ryżowe z pieczarkami i serem