Krokiety ryżowe ze szpinakiem

Te krokiety to świetny pomysł na obiad, nie potrzeba do nich żadnych dodatków czy sałatek czy wielkiego wysiłku, no może oprócz podduszenia szpinaku i ugotowania ryżu :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 15 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
35
Czas całkowity (min):
60


200g suchego ryżu białego
1 biała cebula, średniej wielkości
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
150g szpinaku w liściach (można użyć mrożonego, byle nie był rozdrobniony)
sól i pieprz do smaku
2 surowe jaja
3 łyżki bułki tartej*
sól i pieprz czarny do smaku

bułka tarta do panierowania*
100g smalcu do smażenia





Ryż ugotować na miękko w osolonej wodzie (lubię dobrze ugotowany, więc gotuję 20 minut), odcedzić i lekko wystudzić.

W czasie, kiedy ryż się gotuje przygotować szpinak. Liście umyć, posiekać niezbyt drobno. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i czonek i zeszklić, włożyć szpinak i dusić, aż się zmaceruje i odparuje cała woda.

Ryż przemieszać, dodać do niego szpinak, wbić jajka i wsypać bułkę tartą, wymieszać bardzo dokładnie. Na patelni rozgrzać smalec, do miseczki wsypać bułkę tartą. Z masy ryżowej (będzie się trochę kleiła, więc polecam formować kotleciki zwilżonymi dłońmi) nabierać porcje i obtaczać je w bułce tartej, formować zgrabne krokiety.

Kłaść krokiety na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obydwu stron na złoto, podawać od razu.

 

*W wersji bezglutenowej używamy odpowiedniej bułki tartej.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Krokiety ryżowe ze szpinakiem
  • Krokiety ryżowe ze szpinakiem