Krokiety ryżowe

Ich smak przypada do gustu każdemu, a i jest jednocześnie miłym odstępstwem od tradycyjnych obiadów. Przepis znalazłam kiedyś, siedzą w babci w jednym z czasopism typu "Czytelnicy nadsyłają przepisy" i od tej pory regularnie zasiedla nasz stół. Ponadto, zawładnął żołądkiem mojej koleżanki Maryni, która po zrobieniu ich raz, następnego dnia zrobiła je znowu i od tej pory, z tego, co wiem, są również stałym daniem w jej obiadowym menu :) 

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 12 sztuk
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
35
Czas całkowity (min):
60


300 gram ryżu suchego
kostka bulionowa (polecam domowej roboty koncentrat bulionu warzywnego)
cebula
łyżka oliwy z oliwek
mielona papryka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 jajka
bułka tarta*
pieprz, sól
tłuszcz do smażenia





Ryż ugotować na miękko z bulionem (ok. 25 minut), wystudzić.
Cebule obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, wsypujemy szczyptę papryki.

Do ryżu dodajemy cebulę, natkę pietruszki, 2 jajka, 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy, doprawiamy.
Z masy formujemy krokiety, moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy krokiety na złoto na średnim ogniu.

 

*W wersji bezglutenowej należy użyć odpowiedniej bułki tartej.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Krokiety ryżowe