Krokiety z kozią brodą i oscypkiem

To na razie ostatni z moich grzybowych przepisów, jakie pokazuję Wam w moim mini "grzybowym tygodniu". Niestety, deszcze omijają ostatnio lasy, do których jeździmy - i wszystkie lasy w okolicy, więc trudno o grzyby, które można by wykorzystać w kolejnych, ciekawych przepisach. Na kozie brody jednak zawsze można liczyć - są bardzo wytrzymałymi grzybami o dużej woli wzrastania, dlatego można spotkać je nawet w czasie sporej suszy - są to owocniki zwykle bardzo duże, które zaczęły rosnąć, kiedy było wilgotno i pobierały wodę z mchu, w którym rosną - dlatego jeśli znajdziemy ją w lesie, warto, zamiast ścinać jej widoczną część, dokopać się do jej korzenia - okazać się bowiem może, że pod spodem grzyb będzie trzy razy większy, niż jego widoczna część :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
14 sporych krokietów
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 porcja naleśników - ok. 14 sztuk (link poniżej)

Farsz:
2 torebki kaszy gryczanej prażonej (palonej)
300g oscypka (wędzonego lub nie - jak wolisz)
200 koziej brody (siedzunia sosnowego)
2 średniej wielkości, białe cebule
3 łyżki masła
sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Do panierowania:
jajka
bułka tarta

Ponadto:
olej do smażenia
konfitura z aronii lub żurawiny do podania





Przepis na naleśniki:
naleśniki

Naleśniki usmażyć i owinąć folią by nie obsychały.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko, odcedzić i przestudzić. Kozią brodę dokładnie wypłukać, osuszyć i oczyścić, pokroić w nieduże kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, włożyć cebulę i zeszklić, dodać grzyby i smażyć aż puszczona przez nie woda odparuje, zestawić z ognia, wymieszać z kaszą. Oscypka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z kaszą i grzybami i doprawić całość do smaku solą i pieprzem.

Farsz nakładać na naleśniki i zwijać krokiety dowolnego kształtu. Każdego krokieta panierować w jajku i bułce i kłaść na rozgrzany olej zawinięciem do dołu, smażyć na złoto, obracając co jakiś czas, aby całe krokiety były rumiane.

Podawać od razu z kubkiem czerwonego barszczu albo z konfiturą z aronii lub żurawiny.

aronia do serów i mięs4 żurawina z gruszką2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Krokiety z kozią brodą i oscypkiem
  • Krokiety z kozią brodą i oscypkiem