Kruche babeczki z malinami i bezą

Pomysł na te kruche babeczki wpadł mi do głowy zupełnie nieoczekiwanie, kiedy nazbierałam w ogródku pełno malin. Prawdę mówiąc za pierwszym razem mi nie do końca wyszły, więc postanowiłam zrobić je jeszcze raz, tym razem razem z Martą z bloga Cucina della Felicita :) Nie potrafię określić, jak przepyszne są te babeczki... wymagają trochę pracy, ale naprawdę warto! Dziękuję Ci Martuś, że znów mogłyśmy spotkać się w wirtualnej kuchni :) mam nadzieję, że powtórzymy to szybko!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
50
Czas całkowity (min):
70


120g masła (82% tł.)
300g mąki pszennej
3 żółtka
3 łyżeczki kwaśnej śmietany
6 łyżek cukru pudru

Pianka i nadzienie:
3 białka
6-10 łyżek cukru pudru
300g świeżych malin (u mnie doszły jeszcze borówki z powodu małej ilości malin)





Masło posiekać z mąką, wbić żółtka, dodać śmietanę i cukier puder, wyrobić szybko gładkie, jednolite ciasto i wstawić je do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie nastawić piekanik na 170 stopni, z ciasta uformować wałek i podzielić go na 12 równych części. Foremkę do muffinów wysmarować masłem i wyłożyć paskami papieru do pieczenia (by potem latwo było wyjąć babeczki) i każde gniazdko dokładnie wyściełać ciastem – wychodząc trochę ponad brzeg. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku około 10 minut, wyjąć blaszkę i odstawić na bok.

Z białek ubić pianę, a kiedy będzie sztywna ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier puder, ubijać, aż masa będzie sztywna i lśniąca.

Maliny delikatnie rozgnieść widelcem w misce i wypełnić nimi miseczki, zostawiając małą przestrzeń. Na każdą babeczkę nałożyć porcję bezy (można to zrobić za pomocą rękawa lub woreczka) i wstawić całość do piekarnika.

Piec w 170 stopniach około 10 minut, po czym suszyć w piekarniku w 50 stopniach przez 30 minut.

Wyjąć z piekarnika i położyć babeczki na kratce, by przestygły.

 

Babeczki upiekłam razem z Martą z bloga Cucina della Felicita.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kruche babeczki z malinami i bezą
  • Kruche babeczki z malinami i bezą