Kruche ciasteczka

Przepis na te ciasteczka to modyfikacja starego przepisu na szarlotkę z zeszytu mojej mamusi. Ciasteczka są chrupiące, ale nie twarde, a ponadto super maślane :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
30-40 sztuk
Czas przygotowania (min):
15 + chłodzenie
Gotowanie/pieczenie (min):
10-20
Czas całkowity (min):
35


500g mąki pszennej poznańskiej
250g masła (83% tł.)
2 żółtka
1 jajko
150g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

1 żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania





Mąkę z masłem i cukrem pudrem umieścić w misce i posiekać nożem, dodać śmietanę, żółtka i jajko, wszystko wymieszać, po czym zagnieść gładkie, jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włozyć do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni i wałkować ciasto na około 4mm, po czym wycinać z niego kształty. można też formowac małe kulki i rozpłaszczać je. Ciasteczka kłaść na papierze do pieczenia ułożonym na blasze i ponakłuwać widelcem. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-20 minut, aż będą z wierzchu delikatnie przyrumienione.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!