Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

To dość wymyślne ciasto powstało pod wpływem chwili, gdy chcąc upiec sernik na imieniny Narzeczonego, nie mogłam znaleźć w szafkach odpowiedniej tortownicy. Nie wiem, czy sernik, który miałam zrobić, przebił by to właśnie ciasto, wydaje mi się, że nie, oj nie :) kruchy, maślany spód pokryty mega kwaśnym rabarbarem, super słodką bezą i chrupiącą kruszonką to idealne ciasto na późnowiosenne popołudnia :) tak, tak!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
blacha 25x35 cm
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
1,5 h
Czas całkowity (min):
2 h 10


Kruche ciasto:
4 żółtka
100g zimnego masła
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300g mąki
szczypta soli

Owoce:
1 kg rabarbaru pokrojonego w 1-cm kawałki
5 łyżek bułki tartej

Beza:
4 białka
220g białego cukru kryształu (drobnego)
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
120g zimnego masła
120g cukru kryształu
180g mąki pszennej





Kruche ciasto i kruszonka: Wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem, a następnie zagnieść jednolite ciasto – tylko do połączenia składników. Blachę 25x35cm (polecam z wyjmowanym dnem) wyłożyć papierem do pieczenia (boki też), na spodzie umieścić kruche ciasto równą warstwą – można rozgnieść je palcami lub pomóc sobie małym wałkiem, całość nakłuć widelcem, wstawić do lodówki na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180°C. Składniki kruszonki umieścić w misce i utrzeć palcami do połączenia składników i powstania grudek, wstawić do lodówki.

Blachę wstawić do piekarnika i piec spód ok. 15 minut – do zarumienienia. Po czym wyjąć z piekarnika i odstawić, a temperaturę zmniejszyć do 175°C.

Owoce i beza: w czasie, kiedy spód będzie się podpiekał, wymieszać rabarbar z bułką tartą, odstawić. W misce umieścić białka ze szczyptą soli i zacząć ubijać na najwyższych obrotach – kiedy piana stanie się sztywna, stopniowo za pomocą łyżki, wsypywać cukier. Na samym końcu, cały czas miksując, dodać ocet winny i mąkę ziemniaczaną i miksować ok. 5 minut, aż beza będzie sztywna, lśniąca i gładka (cukier musi się rozpuścić).

Wyłożyć rabarbar na kruchy spód równą warstwą, posypać go bułką tartą, która pozostała w misce. Na rabarbar wyłożyć bezę, bardzo dokładnie wyrównać jej warstwę spodem łyżki, uważając, by nie poprzesuwać owoców. Bezę posypać całą przygotowaną kruszonką, krusząc ciasto między palcami na małe grudki, starając się nie zostawiać wolnego miejsca.

Wstawić ciasto do piekarnika i piec 45 minut (jeśli jest taka potrzeba to obrócić blachę w połowie pieczenia), a następnie wystudzić piekarnik do 45°C na termoobiegu i zostawić ciasto w uchylonym piekarniku na 30 minut, by beza się wysuszyła. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika od razu i pozwolić mu wystygnąć – a jeśli mamy wyjmowane dno, to bardzo ostrożnie, po ok. 15 min. wyjąć ciasto z blachy i pozwolić mu tak stygnąć.

Łakocie na weekend



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą