Kruchy placek z malinami

Pyszne, kruche (naprawdę kruche!) ciasto, lekko słodkie z kwaśnymi owocami, słodką bezą i chrupiącą kruszonką - czy to nie jest opis idealnego, letniego ciasta? Tak naprawdę możecie wykorzystać do jego zrobienia dowolne, letnie owoce, które przełamią słodkość ciasta i bezy, ale ja najbardziej w sierpniu lubię maliny, dlatego też postanowiłam upiec je z malinami i małą domieszką mrożonych jagód. Ciasto wyszło pyszne, najchętniej jadłabym je codziennie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
20 kawałków z blachy 25x30
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
45+30
Czas całkowity (min):
95


Kruche ciasto:
100g zimnego masła
2 żółtka
4 łyżki białego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka mąki

Kruszonka:
100g miękkiego masła
180g mąki pszennej
100g białego cukru

Beza:
2 białka z dużych jaj lub 3 z małych
ok. 100g białego cukru

Owoce:
2 szklanki malin
reszta wg uznania: garść jagód lub garść borówek, poziomek, porzeczek





Składniki na kruche ciasto umieścić w misce, dobrze posiekać nożem i zagnieść tylko do momentu, aż składniki się połączą, wstawić do lodówki.

Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, aż się połączą, uformować kulę lub kilka mniejszych i wstawić do lodówki. Kruszonkę i kruche ciasto chłodzić około 1 godziny.

Nagrzać piekarnik do 175ºC z termoobiegiem góra/dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić na spodzie ciastem i ciasto wyrównać na płaski blat, nakłuć widelcem, posmarować lekko roztrzepanym białkiem (można odjąć odrobinę od porcji na bezę), wstawić do piekarnika i podpiec 15 minut, po czym wyjąć i na chwilę odstawić. Piekarnika nie wyłączać i nie przestawiać. Ubić pianę z białek na sztywno, a kiedy taka będzie, wsypywać cukier stopniowo – po jednej łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie ciężka, sztywna masa.

Na podpieczonym wcześniej blacie z ciasta rozłożyć owoce równą warstwą, na to wyłożyć bezę (wyrównać wierzch na płasko) i posypać kruszonką, krusząc kule w palcach tak, by cała beza była przykryta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 50 stopni (polecam na chwilę piekarnik uchylić by przestygł) i suszyć 30 minut, upieczone ciasto od razu wyjąć i studzić na kratce.

Ciasto nie musi być chowane do pojemnika – kruche ciasto nie schnie, a trzymane w temperaturze pokojowej bez przykrycia, po prostu zyskuje na kruchości. banzramka



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kruchy placek z malinami
  • Kruchy placek z malinami
  • Krystyna Boner

    Świetne ciasto. Pysznie wygląda:) Uwielbiam maliny i kruszonkę.
    P.s. Fantastyczny blog :)

    • Dziękuję ślicznie :) a ciacho polecam.