Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Kuleczki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane to świetny dodatek do różnych dań, mogą być fajną alternatywą dla ziemniaków z wody lub pieczonych z czosnkiem. Kiedyś kupowałam takie kulki mrożone, ale jak spróbowałam tych, to obiecała sobie, że nigdy więcej takich kupnych nie zjem, bo po prostu okazują się być niesmaczne. Takie kuleczki w domu robi się bardzo szybko i łatwo, nie ma z nimi dużo bałaganu, a smakują wybornie, polecam :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 36 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
45


400g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
50g mąki pszennej
czubryca czerwona (lub inne przyprawy i sól, dowolnie dobrane)
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia





Ziamniaki przepuścić przez praskę i dodać do nich przyprawy i mąkę, wyrobić bardzo dokładnie jednolite, nieklejące ciasto. Z cista uformować wałek, podzielić go na 4 części. Z każdego wałka uformować mniejsze wałeczki i kroić na 9 części. Bułkę tartą umieścić w misce.

Nalać do garnka olej (tak aby jego wysokość sięgnęła około 5 centymetrów) i rozgrzać.

Z każdego kawałka masy formować kuleczki równego kształtu i wszystkie obtoczyć w bułce tartej. Kiedy wszystkie kuleczki będą zapanierowane smażyć je partiami w bardzo rozgrzanym oleju na rumiano – około 10 minut. Usmażone wyjąć łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, podawać gorące.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kuleczki ziemniaczane
  • Kuleczki ziemniaczane