Kurczak pieczony w czerwonym winie

Obiad jak znalazł dla tych, którzy lubią czuć wytrawną nutkę w mięsie. Ten kurczak jest bardzo charakterystyczny w smaku - smak czerwonego, lekko wytrawnego wina konkuruje ze smakiem octu winnego (którego ilość zmniejszyłam w stosunku do podanej w przepisie). Przepis znalazłam w książce Rachel Khoo "Moja mała francuska kuchnia" i kosmetycznie go zmodyfikowałam, a samego kurczaka podałam z kuskusem i domowymi tzatzikami.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


4 podudzia kurczaka
4 małe, młode ziemniaczki
4 malutkie marchewki (lub 2 średnie)
3 cebulki dymki
oliwa
suszony tymianek i majeranek do posypania
sól, pieprz

Marynata:
125 ml czerwonego wina
ok. 100g koncentratu pomidorowego
50ml czerwonego octu winnego
po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i suszonego majeranku





Kurczaka opłukać i osuszyć, natrzeć oliwą, oprószyć pieprzem i solą z każdej strony, włożyć do woreczka. Składniki marynaty wymieszać ze sobą i wlać do woreczka z kurczakiem, woreczek szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę (ja trzymałam prawie 24 h).

Nastawić piekarnik na 200°C góra/dół. Ziemniaki zalać w garnku wrzątkiem, osolić wodę i gotować 10 minut, wyjąć i przekroić na pół, włożyć do szerokiej brytfanny. Marchewki obrać, pokroić wzdłuż na mniejsze części, cebulki również obrać, włożyć do brytfanny, wlać 3 łyżki oliwy, oprószyć solą i pieprzem i delikatnie wymieszać, by warzywa pokryły się oliwą. Poukładać kurczaka, polać go kilkoma łyżkami marynaty, posypać suszonymi ziołami, przykryć brytfankę folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec 30 minut, po czym zdjąć folię, polać kurczaka sosem ze spodu brytafnki i piec jeszcze 15-20 minut.

Podawać od razu – ja podałam kurczaka dodatkowo z kuskusem i sosem tzatziki.

tzatziki2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kurczak pieczony w czerwonym winie
  • Kurczak pieczony w czerwonym winie
  • Kurczak pieczony w czerwonym winie
  • Kurczak pieczony w czerwonym winie
  • Kurczak pieczony w czerwonym winie

0 komentarzy