Kurczak pieczony z pieczarkami



2 ćwiartki z kurczaka
olej do posmarowania kurczaka i smażenia
przyprawy: suszona słodka i ostra papryka, sól, pieprz, suszony tymianek*
500g pieczarek (najlepiej małych i drobnych)
50g masła
sól, pieprz

Mięso przekroić, tworząc dwie części: udo i podudzie, posmarować odrobiną oleju (by lepiej trzymały się przyprawy), oprószyć z każdej strony wszystkimi przyprawami, odłożyć do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjąć mięso na 1 godzinę przed przyrządzaniem.
Nastawić piekarnik na 180° góra/dół z termoobiegiem, przygotować brytfannę z pokrywką. Pieczarki umyć i obrać, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i na rozgrzany włożyć kurczaka, smażyć na jasnozłoty kolor z każdej strony, następnie ułożyć w brytfance i wstawić do piekarnika.
Patelnię przetrzeć, rozpuścić na niej masło, włożyć pieczarki, oprószyć solą i pieprzem i smażyć, aż cała woda z nich odparuje. Całą zawartość patelni przełożyć od razu do kurczaka, zamknąć brytfannę i piec 45 minut. Podawać od razu.
*Niektórzy zarówno do takiego kurczaka jak i pieczarek dodają przyprawę uniwersalną w płynie (tzw. „maggi”), jeśli ją lubicie, możecie skropić odrobiną mięso podczas przyprawiania i pieczarki podczas smażenia – w sklepach można kupić ekologiczną, bezglutenową przyprawę uniwersalną typu „maggi” w płynie, nie trzeba używać „chemii” :)
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!