Kurczak piri-piri
Przepis na porcje dla 2-3 osób:
4 spore uda kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
sól
pieprz
olej
kilka gałązek tymianku (może być suszony)
Sos piri piri:
1 czerwona cebula pokrojona w kawałki
pęczek bazylii (20g) - opłukany pod bieżącą wodą, ale nie osuszony
2 łyżki słodkiej, suszonej papryki
1 papryczka chilli
2 łyżki sosu Worcester
4 łyżki białego octu winnego
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
4 ząbki czosnku - obrane
Nastawić piekarnik na 200 stopni.
Kurczaka umyć, osuszyć i położyć na desce skórą w dół. Mięso naciąć w kilku miejscach tak, by odsłonić kość, oprószyć solą, pieprzem i skropić olejem. Włożyć kurczaka na nagrzewającą się patelnię grillową skórą w dół.
Składniki sosu umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę, wlać sos do brytfanki. Papryki umyć, pokroić w paski, wyrzucić gniazda nasienne.
Kiedy kurczak się zarumieni, obrócić go i położyć pomiędzy niego kawałki papryk, skórą w dół. Smażyć tak około 10 minut, po czym kurczaka jeszcze na chwilę obrócić i smażyć 5 minut.
Kiedy kurczak będzie ładnie zarumieniony przełożyć go skórą do góry do brytfanki, położyć pomiędzy i na wierzch kawałki papryki i całość polać płynem z patelni, oprószyć otartym tymiankiem.
Wstawić kurczaka do piekarnika i piec 15-20 minut, aż będzie ładnie zarumieniony.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!