Kurczak tikka masala

Już od dawna miałam ochotę przygotować potrawę rodem z kuchni indyjskiej. Kiedy zaopatrzyłam się w garam masalę (to dość popularna mieszanka przypraw, o bardzo charakterystycznym zapachu, którą kupicie już niemal w każdym markecie), zaczęłam szperać w łatwych, niezbyt ostrych przepisach, które mogłyby być wstępem do indyjskiej kuchni. Wtedy też natrafiłam na kurczaka tikka masala, który w istocie okazał się być daniem kuchni brytyjskiej, inspirowanym kuchnią indyjską. Bez względu jednak na pochodzenie, tak przyrządzony kurczak, podany z delikatnym, jaśminowym ryżem ugotowanym z niteczkami szafranu i gęstym jogurtem, bardzo nam zasmakował.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 4 osób lub dla 2 na dwa obiady
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Kurczak i marynata:
500g piersi kurczaka
150g jogurtu naturalnego lub typu greckiego
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
po 1 łyżeczce: mielonego cynamonu, imbiru, ostrej papryki i kuminu
1/2 łyżeczki soli

Sos:
500-700 ml passaty pomidorowej (w zależności jakie opakowanie kupicie, może być mniej albo więcej)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła (może być klarowane)
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
po 1 łyżeczce: ostrej i słodkiej papryki, kuminu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego
1 płaska łyżeczka soli
5 łyżek śmietanki kremówki 18%

Do podania:
ryż ugotowany na sypko
jogurt naturalny lub typu greckiego





Kurczaka pokroić w kostkę 2×2 cm. W misce wymieszać jogurt z pozostałymi składnikami marynaty, włożyć kurczaka, dobrze wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Po tym czasie mięso wyjąć na 1 godzinę przed smażeniem i ręcznikiem papierowym usunąć nadmiar marynaty. Kawałki kurczaka nadziać na patyki do szaszłyków i usmażyć na suchej patelni grillowej na złoty kolor, usmażonego zdjąć z patyków.

W głębokim patelni rozgrzać masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zeszklić i wsypać przyprawy (oprócz soli i cukru), mieszać a po minucie wlać passatę, dodać resztę przypraw i ocet winny, gotować pod przykryciem przez 10 minut, czasem zamieszać. Włożyć kurczaka do sosu i na średnim ogniu pod przykryciem, gotować jeszcze 10-15 minut. Na końcu wlać śmietankę i zamieszać.

Podawać od razu z ryżem ugotowanym na sypko (ja ugotowałam ryż jaśminowy z szafranem) i jogurtem naturalnym. Można też podać chlebki naan.

Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kurczak tikka masala
  • Kurczak tikka masala

0 komentarzy