Kurczak w greckiej marynacie

Ciekawy i specyficzny smak tego kurczaka na pewno Was zaintryguje. Pierwszy raz spotkałam się, żeby marynować kurczaka w jogurcie greckim - w maślance jak najbardziej, ale w jogurcie? Nie... Tymczasem okazało się, że kurczak wyszedł bardzo delikatny i niezwykle kruchy, choć mój był trochę zbyt cytrynowy, więc dla Was mam już przepis po moich modyfikacjach, mam nadzieję, że będzie Wam smakował :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
75 + marynowanie


1 szklanka jogurty greckiego
2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony, czarny pieprz
zielona pietruszka
4-6 kawałków kurczaka





Wymieszać wszystkie składniki wraz z posiekaną natką pietruszki w misce, przełożyć do woreczka strunowego i włożyć opłukane pod bieżącą wodą kawałki kurczaka, zamknąć woreczek i wstawić mięso do lodówki na co najmniej 30 minut (u mnie leżały całą noc, tak wyszło).

Zamarynowanego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 45-60 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa – jeśli włożymy czubek noża w środek, naciśniemy mięso i wypłynie przezroczysty płyn, to znaczy, że jest gotowe, jeśli krwisty, to musi jeszcze się piec).

Kurczaka podawać z ziemniakami, ryżem lub tak jak ja – z kaszą bulgur.

Przepis z bloga BudgetBythes.com.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kurczak w greckiej marynacie
  • Kurczak w greckiej marynacie
  • Kurczak w greckiej marynacie
  • kwiatuszek2104

    Witaj, zainteresowała mnie taka kasza bulgur, gdzie można ją kupić?

    • Na 100% w sklepach z tzw. „zdrową żywnością” i w jakiś lepszych delikatesach.