Kurczak w sosie curry

To jedno z tych dań, które przyrządzała mi mamuśka, kiedy byłam młodsza. To jedna z moich ulubionych form kurczaka. To danie jest naprawdę przepyszne, a dodatkowym plusem jest to, że przyrządza się je tak dlugo, ile trwa gotowanie białego ryżu - czyli moment. Powoli zaczynam się przekonywać do filetów z kury, ale jeszcze mam mieszane uczucia, gdy je zjadam - no cóż, myślę, że uraz pozostanie ze mną jeszcze długo.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


pół piersi z kurczaka
2-3 łyżki przyprawy curry
2 łyżki klarowanego masła lub oleju
350-400ml gorącej wody
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
100-150ml śmietanki słodkiej 18%
1 torebka ryżu





W granku zagotować osoloną wodę i włożyć ryż, nastawić czas gotowania – ja lubię mocno ugotowany.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kurczaka pokroić w nieduże kawałki, wymieszać z curry i włożyć na patelnię, smażyć, aż się ładnie zarumieni.

Kiedy kurczak będzie dobrze usmażony wlać 350ml wody i zostawić, by sos trochę odparował.

W miseczce wymieszać mąkę z łyżką wody i wlać do sosu, cały czas sos mieszając, podgrzewać chwilę, aż sos zgęstnieje, w razie potrzeby (gdyby sos był za gęsty lub za słony dolać restzę wody), na koniec dodać śmietankę, zamieszać i zostawić na małym ogniu do czasu ugotowania ryżu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kurczak w sosie curry