Kurki w śmietanie

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    5/7/2013
  • Kategoria:
Kurki w śmietanie to pyszne danie sezonowe, które przygotować można dosłownie w kilka chwil. Robiąc je opierałam się na moim przepisie na żytni makaron z kurkami w sosie śmietanowym, tutaj porcja jest większa i sosu jest więcej - kurki w śmietanie wspaniale smakują z duszoną karkówką lub jako samodzielny posiłek.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30


2 łyżki masła
1 mała, biała cebulka
300g świeżych kurek (świeże po prostu są smaczniejsze, niż mrożone)
100ml bulionu
250ml słodkiej śmietanki
5 łyżek kwaśnej śmietany
sól i czarny pieprz do smaku
opcjonalnie: koperek lub natka pietruszki





Na głębokiej patelni rozgrzać masło, cebulkę obrać i drobno posiekać, zeszklić na maśle.

Kurki bardzo dokładnie wypłukać zimną wodą, lekko osuszyć (większe przekroić) i wrzucić na patelnię do cebulki, dusić razem, aż kurki pokryją się masłem, dodać bulion i odczekać, aż kurki lekko się obgotują, ale nadal będą jędrne i chrupiące.

Do kurek wlać śmietankę i dodać kwaśną śmietanę, całość doprawić do smaku solą i pieprzem, na samym końcu można dodać drobno posiekaną zieleninę. Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kurki w śmietanie
  • Kurki w śmietanie
  • judik

    Ja już marzę o nich, jak polewam nimi złocistego placuszka ziemniaczanego! Koniecznie wypróbuję :-)

    • Ale Ty masz wyobraźnię :)